Allemaal andersdenkenden : omgaan met cultuurverschillen. - Hofstede, Geert H., 1928-; Hofstede, Gert Jan, 1956- (Amsterdam : Contact, 2007)
Mensen uit andere landen denken, voelen en handelen anders dan wij hier gewend zijn. Ook landgenoten uit een andere streek of een andere sociale klasse gedragen zich vaak anders dan wij. In de open samenleving van vandaag komt iedereen veel vaker met deze andersdenkenden in aanraking dan vroeger. Voor die anderen zijn wij de andersdenkenden. Wat is ons scheidt is de 'cultuur' waarin we zijn opgegroeid, de met de paplepel ingegoten en daardoor vaak onbewuste waarden die maken dat wij 'normaal' vinden wat anderen als abnormaal beschouwen, goed wat anderen slecht vinden, en vies wat voor anderen schoon is. Allemaal andersdenkenden laat zien wat deze verschillen betekenen voor onze persoonlijkheid, onze gezondheid, ons gezinsleven, ons onderwijs, ons werk, onze overheid en voor de dingen waar we in geloven. Het gaat dieper in op de verschillende manieren waarop organisaties functioneren, zowel van land tot land als binnen één en hetzelfde land, en op wat er gebeurt als verschillende culturen elkaar ontmoeten. De eerste uitgave van dit boek verscheen sinds 1991 in zeventien talen, en beleefde in Nederland zeventien drukken. Inmiddels heeft de wereld niet stil gestaan. Geert en Gert Jan Hofstede hebben het boek daarom volledig herschreven op grond van ontwikkelingen in de wereld en in hun inzichten over culturen.
Keywords: Cultuurverschillen; Interculturele communicatie; Organisatiecultuur