Wardje ! - Minne, Brigitte, 1962-; De Kinder, Jan, 1964- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2005)
'Met eten mag je niet spelen', zegt mama. 'Opruimen, Wardje!' roept papa. Maar Wardje speelt gewoon verder. 'Wardje luistert niet', zucht mama. 'Hij is ook koppig en wil niet praten.' 'Zo'n stout konijn hebben we nog nooit gehad', moppert papa. Of is er iets mis met Wardje? Zo stout als Wardje is, is nog nooit vertoond in huize Konijn. Hij luistert niet, lijkt koppig en wil niet praten. Als hij echter niet reageert op een op de grond donderende pan, begrijpen zijn ouders, dat er iets mis is. Een onderzoek bij de dokter wijst uit, dat Wardje doof is. Een uitvinding van professor Bril (!?) biedt soelaas: Wardje krijgt een pet met veel knopjes op zijn kop (!), waarmee hij horen kan en dus ook leren praten. Maar soms doet hij alsof hij niet kan horen: als hij moet opruimen of naar bed moet. Het prentenboek Wardje is een eerste realisatie en richt zich naar kinderen van 3 tot 6 jaar. Het dompelt ze onder in de leefwereld van een doof konijntje en leert ze hoe technologie toch een normaal leven mogelijk maakt. Dit grappige en prachtig uitgevoerde prentenboek is bedoeld om kinderen vertrouwd te maken met doofheid. Het is zeker voor dit doel geschikt. Het ruime boek heeft meestal grote schilderingen over een dubbele pagina met een grappig collageaccentje. Door de afmeting van de uitvoering ook geschikt om in een groepje voor te lezen, te bekijken en te bespreken.
Rond dit boek werd een didactisch pakket gemaakt: Oortjes gespitst.
Keywords: Doofheid; Koppig zijn; Leesboeken ; kleuters; Zintuigen; Stout zijn