Socrates op de speelplaats : theorie en praktijk van het filosoferen met kinderen. - Anthone, Richard, ....-; Mortier, Freddy, 1958- (Leuven : Acco, 2007)
In dit boek geeft filosoof Richard Anthone een inleiding in het filosoferen met kinderen, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. Het boek verscheen voor het eerst in 1997 en werd voor deze derde druk grondig herzien: het logicagedeelte werd ingekort en vereenvoudigd, en het praktische gedeelte en de bijlagen werden geactualiseerd. Een eerste deel biedt een algemeen beeld van en een pleidooi voor het filosoferen met kinderen. Daarna wordt de methodiek besproken, met uitgangspunten als de socratische houding, de 'gemeenschap van onderzoek' en het filosofische gesprek. Het uitgebreide derde deel bespreekt concrete 'kwesties' die aan bod kunnen komen in het filosoferen met kinderen: epistemologie, logica, ethiek, en filosoferen en wiskunde. Bij elke kwestie krijg je een filosofische duiding en aanwijzingen voor de concrete uitwerking. Na een slotbeschouwing volgen nog enkele praktische appendices met vooral veel referenties naar literatuur en mogelijk werkmateriaal. Het resultaat is een goed gestoffeerd en erg praktisch boek, dat tegelijk leest als een terecht betoog voor meer filosofie in het onderwijs.
In 1997 verscheen Socrates op de speelplaats, een boek over theorie en praktijk van het filosoferen met kinderen en jongeren, bedoeld als leidraad en hulp voor zowel beginners als gevorderden in het domein. Eén van de pioniers van het filosoferen met kinderen in Nederland, dr. Pieter Mostert, voorspelde toen dat dit boek een 'blijvende' waarde zou hebben. Dit werd bevestigd: er verschenen drie drukken van dit boek en bijna tien jaar na verschijnen is er nog steeds vraag naar. Dit bewijst de nood aan en belangstelling voor literatuur over filosoferen met kinderen.Het boek is nu herzien. Zo bleek het logicadeel een te zware dobber. Het is sterk ingekort en vereenvoudigd, maar niet verwijderd. Logica blijft immers onmiskenbaar van belang bij het filosoferen. Ook het praktijkgedeelte was aan opfrissing toe. Ten slotte werden de bijlagen, met onder meer een overzicht en bespreking van de bestaande literatuur en websites over kinderfilosofie, en met een lijst van kinderboeken die stof kunnen leveren voor filosofische discussies met kinderen, grondig geactualiseerd.
Inhoudsopgave (verkort): I. FILOSOFIE OP SCHOOL 1. Filosofie 2. Waarom filosoferen met kinderen 3. Vragen en tegenwerpingen II. METHODIEK 1. De Socratische houding 2. De gemeenschap van onderzoek 3. Doelstellingen van het filosofische gesprek 4. Het filosoferen III. KWESTIES 1. Andante van methodiek naar inhoud 2. Epistemologie: het probleem van Molyneux 3. Logica voor gespreksleiders 4. Ethisch onderzoek 5. Filosoferen en wiskunde 6. Slotbeschouwing: filosoferen met kinderen en de maatschappelijke positie van kinderen
Keywords: Filosofie -- Kinderen; Filosofie -- Onderwijs -- Didactiek