Handboek diagnostiek in de leerlingenbegeleiding. - Verschueren, Karine, ....-; Koomen, Helma, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
Om elke leerling onderwijs en zorg op maat te kunnen bieden, moeten zijn specifieke onderwijs- en opvoedingsbehoeften in kaart worden gebracht, en de context waarin hij functioneert. Het is een hele klus, zelfs een bijna onmogelijke taak om over elk mogelijk probleem een parate kennis van de recentste wetenschappelijke inzichten te bezitten. Dit handelingsgericht handboek bundelt alvast alle inhoudelijke wetenschappelijke kennis die vereist is om de diverse diagnostische vragen te beantwoorden. Per thema of doelgroep wordt een stand van zaken weergegeven van de theorievorming en het empirische onderzoek, met een vertaling van theorie en onderzoek naar de diagnostische praktijk. Vervolgens komt een selectie van diagnostische middelen aan bod: tests, vragenlijsten, observatieschalen, interviews enz. Ten slotte gaat elk hoofdstuk in op de aansluiting tussen diagnostiek en advisering of hulpverlening. Het handboek is in de eerste plaats bedoeld voor (school)psychologen en (ortho) pedagogen
In de onderwijs- of leerlingenbegeleiding met diagnostiek in hun takenpakket en studenten in de (toegepaste) psychologie en pedagogische wetenschappen. Ook alle anderen die een degelijke kennis over diagnostiek willen verwerven, vinden hier hun gading. De inzichten die in dit handboek staan beschreven, gelden zowel voor het Vlaamse als voor het Nederlandse onderwijsveld. Ze kunnen toegepast worden in zowel het basisonderwijs als het secundair of voortgezet onderwijs
Inhoudsopgave : Deel I Diagnostische procedure 1. Diagnostisch proces in onderwijs: rol van contextfactoren, veranderbaarheid en positieve elementen Deel II Domeinen van functioneren van leerlingen 2. Rekenen 3. Technisch lezen en spellen 4. Begrijpend lezen 5. Taalontwikkeling en taalproblemen 6. Intelligentie en leervermogen, statisch en dynamisch 7. Aandachtsprocessen 8. Motivatie in de klas 9. Zelfconcept 10. Emotionele en gedragsproblemen 11. Studie- en beroepskeuzeprocessen Deel III Opvoedings- en onderwijscontext 12. Opvoedingsfactoren
En gezinsfunctioneren 13. Relaties tussen kinderen op school 14. Interacties tussen leerkrachten en leerlingen Deel IV Bijzondere doelgroepen 15.Allochtone leerlingen 16. Leerlingen met een lichte verstandelijke beperking 17. Begaafde leerlingen
Testotheek
Keywords: Leerlingbegeleiding