Het groot werkvormenboek : dé inspiratiebron voor resultaatgerichte trainingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten. - Dirkse-Hulscher, Sasja, ....-; Talen, Angela, ....- (Den Haag : Academic service, 2013)
Dé inspiratiebron voor resultaatgerichte presentaties, vergaderingen en andere bijeenkomsten Het Groot Werkvormenboek is dé inspiratiebron voor iedereen die bijeenkomsten en vergaderingen op een en frisse én resultaatgerichte manier wil vormgeven. Dit boek bevat maar liefst 120 verschillende werkvormen, geordend naar doelstelling, zoals: kennismaken, uitwisselen, kennis overdragen, discussiëren, beslissen, brainstormen, plannen maken, evalueren, vaardigheden oefenen en informeren. Het boek geeft ook uitleg over de theorie en gedachtegang achter het kiezen en het gebruiken van werkvormen. Het zet tips, trucs en valkuilen voor het succesvol begeleiden van iedere afzonderlijke werkvorm overzichtelijk op een rij. Het Groot Werkvormenboek is gericht op de groeiende groep enthousiaste managers, trainers en docenten die hun overlegsituaties actiever willen maken en tegemoet willen komen aan de verschillende wensen en voorkeuren van hun deelnemers. Het is bedoeld voor leidinggevenden of trainers die plezier hebben in het regisseren van bijeenkomsten en geïnspireerd willen worden om in hun aanpak te variëren en zo inhoud effectief te behandelen.
Inhoudsopgave : I. WAAROM? Theoretische onderbouwing werkvormen II WERKVORMEN VOOR ...A Kennismaken B Uitwisseling C Kennisoverdracht D Informeren E Discussiëren F Beslissen G Brainstormen H Energizers I Planvorming en strategie J Evaluatie en reflectie K Vaardigheden oefenen L Transfer III WELKE ? Handreiking bij het kiezen van wekvormen IV. VOORBEREID? Tips voor de voorbereiding op een bijeenkomst V. AAN DE SLAG! Tips voor het werken met werkvormen
Het Groot Werkvormenboek – waarvan inmiddels al meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht – is dé inspiratiebron voor iedereen die bijeenkomsten en vergaderingen op een en frisse en resultaatgerichte manier wil vormgeven. Dit boek bevat maar liefst 120 verschillende werkvormen, geordend naar doelstelling, zoals: kennismaken, uitwisselen, kennis overdragen, discussiëren, beslissen, brainstormen, plannen maken, evalueren, vaardigheden oefenen en informeren. Het boek geeft ook uitleg over de theorie en gedachtegang achter het kiezen en het gebruiken van werkvormen. Het zet tips, trucs en valkuilen voor het succesvol begeleiden van iedere afzonderlijke werkvorm overzichtelijk op een rij. Het Groot Werkvormenboek is gericht op de groeiende groep enthousiaste managers, trainers en docenten die hun overlegsituaties actiever willen maken en tegemoet willen komen aan de verschillende wensen en voorkeuren van hun deelnemers. Het is bedoeld voor leidinggevenden of trainers die plezier hebben in het regisseren van bijeenkomsten en geïnspireerd willen worden om in hun aanpak te variëren en zo inhoud effectief te behandelen.
Bevat literatuurlijst en register
Keywords: Leidinggeven; Personeelsbeleid