Handboek systeemtherapie. - Savenije, Anke, ....-; Reijmers, Ellen, ....-; van Lawick, Justine, 1950- (Utrecht : De Tijdstroom, 2009)
Kenmerkend voor systeemtherapie is het uitgangspunt dat problemen samenhangen met en beïnvloed worden door de context waarin zij optreden, maar die op hun beurt ook weer beïnvloeden. Dat kan een gezin of familie zijn, maar ook een systeem van hulpverleners of de maatschappelijke context met zijn culturele en sociaaleconomische diversiteit. Problemen in relaties zijn van grote invloed op het welbevinden van individuen maar relaties kunnen ook een bron van steun en veerkracht zijn. Het Handboek systeemtherapie geeft een overzicht van de relevante ontwikkelingen in de theorie en praktijk van de systeemtherapie. De verscheidenheid en complexiteit van familierelaties worden belicht en de moeilijkheden die kunnen optreden zowel in het klassieke kerngezin en de partnerrelatie, als in nieuw samengestelde gezinnen, adoptiegezinnen, homoseksuele relaties, biculturele relaties, etcetera. Er wordt aandacht besteed aan het wetenschappelijke onderzoek naar de effectiviteit van en de processen in systeemtherapie. In capita selecta komen specifieke onderwerpen aan de orde, zoals scheiding, huiselijk geweld, werken met vluchtelingen en systeemtherapie bij specifieke problemen als ziekte, psychiatrische problematiek of criminaliteit. Het boek is bedoeld voor systeemtherapeuten en voor systeemtherapeuten in opleiding. Maar ook voor psychotherapeuten, klinisch psychologen, gz-psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkenden en andere hulpverleners die geïnteresseerd zijn in de complexe samenhang tussen problemen en de leefwereld van mensen.
Inhoudsopgave : (verkort)Voorwoord Deel 1: Geschiedenis Deel 2: Sociale context Deel 3: Onderzoek Deel 4: Begrippen en methodiek Deel 5: Perspectieven Deel 6: Praktijkreflecties Deel 7: Therapie met paren Deel 8: Therapie met families Deel 9: Reflecties op settingen Deel 10: Groepstherapie Deel 11: Systemen onder druk Deel 12: Extra toepassingsgebieden Literatuur Personalia Register
Keywords: Gedragstherapie; Systeemtherapie