Psychoanalyse en kunst. - Geerardyn, Filip, 1961-2018 (Gent : Idesça, 2005)
Inhoudsopgave Deel I: Psychoanalyse en kunst "The Readiness is all", of hoe Shakespeare Freud las Freuds Leonardostudie: het debat 1910-2000 De blik als "object kleine a". Naar aanleiding van de Ambassadeurs van Hans Holbein Een obsessionele structuur werkzaam in het oeuvre van Hans Holbein de Jongere De Japanse kalligrafie: een betekenisvol toeval voor Pierre Alechinsky Met Serge Tisseron: op zoek naar het familiegeheim van Hergé Met Hermann Nitsch: geritualiseerde opvoering van een offermythe of passage à l'acte? De dialectiek tussen materialiteit van de betekenaar en het onnoembaar object. Naar aanleiding van een reeks gesprekken met een kunstenaar Voorbij de "psychologische betekenis" van de artistieke creatie Hoe de "natuur" de kunst imiteert en hoe men naam maakt door zijn creatie Deel II: Psychose en creatie Het statuut van outsiderskunst. Sporen van een kritisch denkproces Tussen kunst- en vliegwerk: psychose en creatie De psychotherapeutische arbeid van het subject binnen beeldende creatieve therapie Over het statuut van het creatief proces in de art brut Art brut: over het belang van de herhaling in het oeuvre van de kunstenaar en over de sporen van de materie in zijn meesterbetekenaar Anton heyboer en zijn systeem. De suppletie, via een waanmetafoor, voor een reeds uitgebroken psychose Camille Claudel en Auguste Rodin: een fatale ontmoeting. Over het declencherende moment van een psychose Van Genks utopia en de grauwheid van het bestaan Adolf Wölfli's creatie als poging tot het installeren van tijd en ruimte
Keywords: Kunst; Psychoanalyse