Ontwerp van een natuurwetenschappelijke psychologie. - Freud, Sigmund, 1856-1939; Geerardyn, Filip, 1961-2018; Van de Vijver, G., ....- (Gent : Idesça, 1992)
In de meeste landen werd het Ontwerp hoofdzakelijk gezien als middel om zicht te krijgen op de bronnen van de meester van Wenen, om te begrijpen op welke manier waarop hij over zekere problemen dacht vóór hij werkelijk aan de psychoanalyse toe was. Men wou het vroeger ook wel eens uitsluitend lezen als een geschrift van een neuroloog, als een tekst in relatie tot de neurologie van de jaren 1890. Dat daarin een ander standpunt ingenomen wordt door de auteurs wijst erop dat het klimaat veranderd is. In het Ontwerp is stellig een Freud aan het werk die een theorie, zelfs een systeem, tracht uit te bouwen dat een consistent beeld wil geven van het functioneren van het psychisme. Toch gaat het over een geschrift dat reeds ten volle analytisch is, zodat de kwalificatie 'pre-analytisch' in dit geval niet van toepassing is. Dit neemt niet weg dat men het vandaag kan ondervragen op zijn waarde voor de huidige neurologie, voor de theorieën van de neurale netwerken, de neuropsychologie en neurofilosofie. De moderniteit van het Ontwerp blijkt immers overduidelijk voor die domeinen waar men opnieuw de unificatie tussen geest en lichaam ondervraagt.
Keywords: Psychoanalyse