Handboek integrale jeugdhulp - De Vos, Karel, ....-; Grymonprez, Hans, ....-; Roets, Griet, 1977- (Brussel : Politeia, 2008)
Het eerste handboek bestemd voor en geschreven door alle sectoren die betrokken zijn bij de jeugdhulpverlening. Het doel is bij te dragen tot een kwaliteitsvolle hulpverlening door ervaringen en ideeën uit te wisselen over de sectoren heen. Het 'Handboek Integrale jeugdhulp' is een publicatie van Politeia i.s.m. het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de OSBJ, het VAPH, het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, de Centra voor Integrale Gezinszorg, Kind & Gezin, de CLB's. Zowel beleidsmakers, praktijkwerkers als onderzoekers hebben hun inbreng, onder andere via een uitgebreide redactieraad met vertegenwoordigers uit de diverse sectoren die bij Integrale Jeugdhulp betrokken zijn. Het boek zal ook inzoomen op praktijken uit andere sectoren, zoals bijvoorbeeld het jeugdwerk en het OCMW. Het boek is ingedeeld in zes thema's: toegankelijkheid, vraaggericht-heid/vraagverheldering, maatschappelijke noodzaak, participatie en Decreet Rechtspositie, samenwerking en efficiëntie/effectiviteit. Binnen deze thema's is er ruimte voor beleidsteksten, reflecties, praktijkvoorbeelden, onderzoeks-resultaten en nog veel meer.
Na ruim overleg heeft de redactieraad beslist om in de toekomst het handboek steviger te profileren vanuit een conceptuele koppeling tussen beleid, praktijk en onderzoek. Het uiteindelijke doel zal zijn om een forum tot debat mogelijk te maken. Om dit te bewerkstelligen wordt er overgestapt naar meer inhoudelijk uitgediepte bijdragen die gebundeld gepubliceerd zullen worden in een cahierreeks. Daarnaast zal de insteek verruimen en wordt de focus op integrale jeugdhulp verbreed naar een focus op jeugdhulp/jeugdzorg. De cahiers – die u kunt verzamelen in een nieuwe, aangepaste kaft – zullen telkens opgebouwd worden rond een centraal thema, dat gekaderd wordt in een editoriaal. Per cahier zal de kernredactie samenwerken met enkele gastredactieleden die zich profileren op het thema van het cahier.
Oorspronkelijk verschenen als losbladige uitgave met aanvullingen in ringmap. Vanaf november 2013 als losse katernen in ringmap.
Keywords: Jeugdzorg -- Vlaanderen