Diversiteit : een troef voor het onderwijs. (Brussel : Politeia, 2006)
De diversiteit die de samenleving van vandaag kenmerkt vinden we ook terug in de microkosmos van een school. Of heeft de school een voorsprong op de maatschappij die nog volop met diversiteit worstelt? In het boek 'Diversiteit - Een troef voor het onderwijs' wordt 'diversiteit' bekeken door de bril van heel wat onderwijsparticipanten: in de eerste plaats de leerlingen, maar ook leerkrachten, directeurs, CLB-medewerkers en ouders komen aan het woord. De bijna vijftig interviews in het boek laten genuanceerde en soms confronterende meningen zien. Dat het onderwijs voortdurend wérkt aan diversiteit mag blijken uit de vermelde 'good practices', die vaak leidden tot een kentering in de attitude van de leerlingen. Diversiteit is complex en moeilijk te vatten. De vele facetten ervan worden in dit boek geordend in elf thema's, die bewust polariserend (zwart-wit) werden benoemd. De veelkleurige realiteit wordt hierdoor des te sterker in de kijker geplaatst. 'Diversiteit - een troef voor het onderwijs' kwam tot stand in opdracht van het GO! - onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Inhoudsopgave : Gelovig - anders gelovig - niet gelovig ; Begaafd - anders begaafd ; Ziek - gezond ; Holebi - hetero ; Autochtoon - Allochtoon ; Jong - oud ; Man - vrouw ; Dik - dun ; Met een handicap - zonder handicap; Nieuwe gezinssituaties ; Arm - rijk
Keywords: Diversiteit; Intercultureel onderwijs; Onderwijs