Een blik op techniek. - De Bie, Leen, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2008)
Het boek 'EEN BLIK OP TECHNIEK¿ geeft een absoluut verruimende kijk en concrete aanzetten om met kleuters en techniek enthousiast aan de slag te gaan. Techniek zit overal en moet zeer ruim bekeken worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je techniek in heel wat activiteiten kunt toepassen zonder aan het jaarplan te raken. Dit boek is bedoeld voor leerkrachten in de onderbouw van de basisschool die ervaringsgericht willen werken. Het geeft aan de hand van voorbeelden uit de praktijk eerst een theoretische beschrijving van de wijze waarop de auteur vindt dat kleuters kunnen worden gestimuleerd om hun vooral technische, maar ook hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Hierbij gaat het om eigen initiatief, motivatie, probleemoplossend denken en dergelijke. Na een blik op thuis en op de klas worden in het derde deel van het boek, in de praktische hoofdstukken, beschrijvingen gegeven van mogelijke benaderingen van de volgende onderwerpen: sluizen en pompen, knikkerbaan, klimmen en klauteren, nieuwe schoenen, windenergie, licht en donker, carnaval, kijken, lente, voeding, moeren en bouten, moeder- en vaderdag. Hiermee kan een schooljaar gevuld worden. De interactie met de kleuter staat hierbij voorop. De oplossingen komen vanuit de kleuters. De tekst beschrijft hoe de activiteit opgestart kan worden en de activering plaats kan vinden. Dit alles aan de hand van foto's, tekeningen en tekstkaders in kleur. Er worden geen kant-en-klare lessen of oplossingen geboden. Dit boek kan een bijdrage leveren aan het stimuleren van leerkrachten en kleuters.
Keywords: Technologische opvoeding -- Kleuteronderwijs