Tips voor lesgevers : suggesties voor meer werkplezier. - de Waard, Hans, ....-; King, Daan, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
Leerlingen blijven maar een paar jaar op school, leerkrachten hun hele leven. Leerkrachten hebben er dan ook alles voor over om hun job goed te doen. Vaak zijn leerkrachten niet geholpen met overwegend theoretische informatie die ze zelf moeten omzetten in praktisch handelen. Meteen bruikbare tips zijn dikwijls veel handiger en ze werken sneller. Maar die tips moeten dan wel in een kader zijn geplaatst en onderbouwd. Dit boek brengt weldoordachte tips bij elkaar, vanuit vragen van leraren en uit de ervaring van de auteurs als lerarenopleider. Sommige tips behoeven maar een korte overdenking, misschien op de fiets op weg naar de school. Andere vragen meer denkwerk en voor nog andere is enige voorstudie en overleg nodig. Een deel hiervan levert een specifieke bijdrage tot het zelfstandig leren van de leerlingen. De auteurs hebben heel wat zelfkritiek, getuige de vele cartoons. Uit de inhoud: *1. Leraar in opleiding *2. Voor de les *3. Het begin van de les *4. Tijdens de les *5.
Evalueren, beoordelen, cijfers geven *6. In gesprek met een leerling *7. In contact met een klas *8. De rechter hersenhelft *9. De zorgzame lesgever *10. Iedereen is anders *11. OverlevenIn dit boekje geven onderwijskundigen en docententrainers Hans de Waard en Daan King heel wat praktische tips voor leerkrachten. Icoontjes maken duidelijk of je te maken hebt met een tip die je zonder verdere voorbereiding kunt toepassen, een tip waar enig denkwerk voor nodig is, of een tip die je het beste met je collega's bespreekt. Elke tip gaat vergezeld van voorbeelden uit de praktijk en een korte theoretische duiding. De lezer krijgt antwoorden op de meest voorkomende vragen, zoals: hoe ga ik om met fouten die ik maak bij het lesgeven en het contact met leerlingen? Wat doe ik met opstandige leerlingen? Nieuw in deze derde, herziene en uitgebreide druk zijn hoofdstukken over de leraar in opleiding en de leerlingenzorg. Het boek wordt besloten met een overzicht van boeken en referentiewerken
Die worden voorgesteld op een ietwat alternatieve manier. Een vlot geschreven en erg praktisch boekje, dat zowel geschikt is voor de leraar in opleiding als voor de beginnende of ervaren leraar. Overzichtelijke lay-out, met een ruime linkermarge. Verlucht met cartoons.
Keywords: Didactiek; Lerarenbegeleiding; Onderwijskunde