Psychiatrie op mensenmaat. - Jannes, Stijn, ....- (Leuven : Acco, 2007)
Dit boek handelt over mensen in psychische nood en over de hulp die wij daarbij kunnen aanreiken. De psychiatrie is een wetenschap en een praktijk in volle evolutie. Het is een essentieel deel van de geneeskunde maar leunt tevens aan bij de psychologie, de sociologie en zelfs de filosofie. Psychiaters onderzoeken en behandelen mensen met ziekten maar evenzeer stoornissen of problemen van gebrek aan welzijn. Zij benaderen en begeleiden deze mensen met hun eigen karakter, geschiedenis, verlangens en weerstanden. Zij zien hen in de context van hun familie en hun gemeenschap. En ze ontmoeten ze in hun visie op zichzelf en op de wereld rond hen en worden daardoor geconfronteerd met hun eigen waarden en visies.De psychiatrie is een oude wetenschap en draagt deze historiek mee in naamgeving, diagnosestelling en behandeling. Het is tevens een wetenschap die aan de top staat in het verwerven en verwerken van de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen op het gebied van diagnosestelling, werking
Van de hersenen, evolutie van de maatschappij.Dit boek geeft een algemeen overzicht van de psychiatrie maar is tevens een eigenzinnige kijk van de auteur op deze 'wereld'. Het is bedoeld voor al wie hierin genteresseerd is als student, als hulpverlener of als mens die wil 'weten' en de andere wil leren kennen in zijn meest menselijke maar ook meest extreme uitingen van wat er fout kan gaan. Met dit boek wil Stijn Jannes, psychiater en professor aan de Universiteit Gent, een algemeen overzicht bieden van de psychiatrie. Jannes gaat vanuit zijn persoonlijke, antidogmatische visie in op de meest courante psychische problemen. Na een korte geschiedenis van de psychiatrie volgt een hoofdstuk over de indeling van de klinische psychiatrie. Nadat deze basis is gelegd, wordt in vogelvlucht ingegaan op de meest voorkomende stoornissen. Aan bod komen onder meer cognitieve stoornissen, psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen en angststoornissen. Elk hoofdstuk begint met een algemene inleiding
Waarna wordt ingegaan op een aantal specifieke stoornissen, met steeds verwijzingen naar de diagnosen volgens de DSM-IV. Deze soms erg beknopte besprekingen worden aangevuld met 'probleemstellingen' over essentile psychiatrische thema's, die voor de nodige kritische distantie en diepgang zorgen. Hier en daar ondersteunen illustraties, tabellen en figuren het betoog. Achteraan volgt een uitgebreide bibliografie. Een heldere en toegankelijke inleiding voor studenten en andere genteresseerden.
Keywords: Psychiatrie