Leiden of lijden : tien facetten van goed bestuur in organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Een praktijkgericht handboek. - Ceuleers, Jan, 1950-; Debaillie, Tine, ....-; Luyten, Lieve, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Organisaties met een maatschappelijke doelstelling drijven vaak op het werk en de inzet van vrijwilligers. Ook voor hun bestuur. Hun engagement en inspanningen leveren meestal knappe resultaten op. Maar soms loopt het verkeerd en dreigt leiden om te slaan in lijden... Hoe kun je dit voorkomen? Dit handboek werkt stimulerend en preventief door tien facetten van goed bestuur te beschrijven, geïllustreerd met tal van voorbeelden en tips. Dit handboek wil 'socialprofitorganisaties' informeren over 'goed bestuur'. Het gaat om een uitgave van Procura en Hefboom, twee verenigingen die organisaties met een maatschappelijk doel ondersteunen. Aan bod komen tien facetten van goed bestuur: 'De wet', 'De opdracht', 'De financies', 'Band met de organisatie', 'Verankering met de buitenwereld', 'De bestuurders', 'De groep', 'De vergadering', 'Ongebondenheid en gelijkheid' en 'Ethiek, waarden en normen'. Bij elk facet wordt ingegaan op het belang en de betekenis. Dat alles wordt aangevuld met getuigenissen van de auteurs en van bestuurders van grote en kleine organisaties, die o.a. wijzen op mogelijke risico's. Het betoog wordt ondersteund met kaders voor tips, aanvullende informatie en samenvattingen per hoofdstuk. Als bijlage is er een bestuursbarometer waarmee een organisatie kan achterhalen in hoeverre ze voldoet aan de gestelde normen voor goed bestuur. Daarna volgt een overzicht van interessante literatuur. Een vlot, praktijkgericht boek.
Keywords: Bestuurskunde; Management -- Non-profitorganisaties.; V.Z.W.; VZW's.; Vrijwilligers