Inleiding tot het financiewezen : financiële markten, producten en instellingen: analyse, werking en risico's. - Van De Velde, Aster, ....- (Brugge : Die Keure, 2009)
6. Bestaansredenen van de banken in de economie 7. De banken en het betalingsverkeer 8. Bankkredieten 9. Financieringstechnieken in de internationale handel 10. Spaar- en beleggingsobjecten 11. Basiskennis obligaties 12. Basiskennis aandelen 13. Instellingen voor collectieve beleggingen (ICB's) 14. Een paar begrippen over levensverzekeringen 15. Iets over grondstoffenmarkten 16. Financile innovatie en derivaten 17. Doel, structuur en werking van de effectenbeurs 18. Beknopte studie van de jaarrekening 19. Analyse van de financiële gezondheid van ondernemingen 20. Waardering van ondernemingen en hun aandelen 21. Beleggingsstrategie 22. De financiële crisis
De financiële wereld is voortdurend in beweging. Opzienbarende evoluties hebben de jongste jaren geleid tot ingrijpende wijzigingen in het financiële landschap. Zo was er de invoering van de euro, de dematerialisatie van effecten, de Europese spaarrichtlijn en de MiFID, een aanbod van nieuwe financiële derivaten, enz. Wie het raderwerk van dit samenspel tussen economische, financiële, sociale en politieke factoren doorziet, kan de meest performante beslissingen nemen, zowel beroepshalve als priv. Daarom maakt deze publicatie u niet alleen vertrouwd met de algemeen gangbare concepten van de financiële wetenschap. Ook recente inzichten in de economische analyse van het financiewezen komen uitgebreid aan bod. Aster Van de Velde besteedt verder speciale aandacht aan de werking van de diverse (deel)markten van het financiële stelsel en de daarop verhandelde financiële activa. Daarbij geeft hij niet alleen een overzicht van klassieke, courante objecten als aandelen, obligaties en ICB's, maar
Ook van afgeleide producten en van vastgoed- en grondstoffenmarkten. Dit boek richt zich tot al wie zich, al dan niet beroepshalve, wenst te verdiepen in financiële technieken en de financiële markten: professionals in de bank- en verzekeringswereld, maar ook leken en studenten in het hoger onderwijs en het hoger beroepsonderwijs. Aster Van de Velde studeerde Handels- en Financile Wetenschappen aan de UFSIA te Antwerpen. Hij werkte 25 jaar voor de toenmalige Kredietbank, waar hij erg uiteenlopende kaderfuncties uitoefende. Nadien vestigde hij zich als zelfstandig bankier. Nu stelt hij zijn jarenlange ervaring ten dienste van de opkomende generaties via de cursus Bank- en Beurswezen (onderdeel van de module Boekhouden) in het Hoger Beroepsonderwijs (CVO Antwerpen-Zuid). Inhoudstafel: 1. Enkele historische topics i.v.m. het financiewezen 2. Basisconcepten en financiële markten 3. Actoren in het nationale financiële stelsel 4. Begrippen van macro-economisch beleid 5. Over wisselkoers en wisselmarkt
Keywords: Banken; Financiewezen; Financiële instellingen; Financiën