Nieuwe inleiding tot de Islam. - Jansen, J. J. G., ....- (Bussum : Coutinho, 1998)
In dit boek geeft de auteur informatie voor niet-moslims over die zaken waarvan een Arabische auteur verwacht dat zijn publiek er in meer of mindere mate van op de hoogte is. Tevens werpt hij een eerste blik op wat het wetenschappelijk onderzoek over zulke zaken te beweren heeft. Aan de orde komen ondermeer onderwerpen als het ontstaan van de islam, de zuilen, de ontwikkeling en de verspreiding van de islam en de islam in het dagelijks leven. Bovendien is er een royale plaats ingeruimd voor de ideologische overwegingen die het huidige debat over de Islam vaak pijnlijk maken, en voor de vraag waar de grens ligt tussen de Islam en het Islamitisch fundamentalisme. Deze inleiding tot de islam is met name bedoeld voor lezers die zich bezighouden met teksten die geschreven zijn door moslims en die uitgaan van een zekere voorkennis van bepaalde islamitische uitgangspunten, en voor mensen die te maken krijgen met islamitische standpunten en die willen weten wat daar de achtergrond van is. Als zodanig laat deze inleiding ook enkele islamitische en niet-islamitische personen aan het woord die van invloed zijn of zijn geweest op de beeldvorming van de islam ten aanzien van het westen en vice versa. Het boek heeft een heldere opbouw en een uitgebreide index.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. De bronnen 3.Het gebed 4.De overige zuilen 5.De theorie 6.Politiek en godsdienst 7.Drie patres 8.Tussen extremisme en quiëtisme 9. Jezus en Muhammad 10. Ten noordoosten van het Arabische taalgebied 11. Ten noordwesten van het Arabische taalgebied 12. De islam en het familieleven 13. Recente ontwikkelingen 14. Over de islam 15. Conclusie
Keywords: Islam