De groep in psychoanalyse. - Kinet, Mark, 1958- (Antwerpen : Garant, 2009)
De psychoanalyse richt zich voor haar onderzoek van het onbewuste niet alleen naar het individu, maar ook naar groep, massa, maatschappij en cultuur. Op hun beurt staan al deze registers ook min of meer met elkaar op gespannen voet. Het is een van de zoveel disharmonien die het menselijke kenmerken. Ook als behandelvorm is de psychoanalyse al lang geen (louter) individuele gelegenheid meer. Ze geeft immers acte de prsence in groepen en (ziekenhuis)organisaties. Wat heeft de psychoanalyse er over groepsfenomenen te onthullen? Welke impact hebben groep en individu op elkaar? Wat zijn voor- en nadelen van het werken in/met groepen? Wat is er het statuut en de eigenaardigheid van psychoanalytische processen? Sowieso speelt groepspsychotherapie in (semi)residentiële psychoanalytische settings een hoofdrol. Uit diverse praktijkvoeringen en theoretische orintaties getuigen nationaal en internationaal gerenommeerde (groeps)psychotherapeuten over deze klinisch hoogst relevante materie. Dit twaalfde
Nummer uit de reeks 'Psychoanalytisch actueel' bevat een zeventiental artikelen van deskundigen over de groep in de psychoanalyse. De aandacht gaat zowel naar groepstherapie en het werken met groepen als naar de betekenis van groepsprocessen binnen het psychoanalytische denken. In een eerste artikel ('Psychoanalyse van en in de groep') zet samensteller Mark Kinet de krijtlijnen uit. Daarna volgen teksten over onder andere de therapeutische functie van de groepsanalytische groep, de residentiële psychoanalytische groepstherapie, siblingoverdrachten en fantasien over de groep, het werken met gezinnen binnen een ambulante praktijk, en de gevolgen van het kapitalistische discours voor het libidinale leven en de sociale band. Therapeuten krijgen in dit boek zowel theoretische achtergronden als concrete informatie voor de praktijk
Inhoudsopgave : 1. De eerste groep 2. Woord vooraf 3. Psychoanalyse van en in de groep 4. De therapeutische functie van de groepsanalytische groep 5. De groep als psychoanalytisch
Dispositief 6. residentiële psychoanalytische groepspsychotherapie. Karakter en karakteristieken 7. the group-as-a-hole. Siblingoverdracht en fantasien over de groep 8. Drinken of spreken. De alcoholist in de psychoanalytische groepspsychotherapie 9. De grote groep in praktijk: de patiënt-staff meeting 10. 'Hier en nu', een schakel tussen toen en straks 11. De negatieve capaciteit van de psychotherapeut. Als ondersteuning van het denken van de groep 12. Van basis assumptions tot mentalisatie 13. Het gezin als kleinste groep. Werken met gezinnen binnen een ambulante praktijk 14. The French (Dis)Connection. Enkele gedachten over subject, groep en familie 15. Yalom vs. Shopenhauer. Over groepspsychotherapie, filosofie en dood 16. Lacan over het kapitalistich discours. Zijn gevolgen voor het libidinale leven en de sociale band 17. Een Berk met ander takken? De psychoanalytische grondregel van de groep
Keywords: Groepstherapie; Psychoanalyse