Economie : een inleiding. - Berlage, Lodewijk, ....-; De Grauwe, Paul, 1946-; Decoster, André, 1958-; Eyckmans, Johan, ....- (Leuven : Universitaire Pers, 2010)
De financiële crisis in 2008 en de daarop volgende ongeziene inzinking van de economische activiteit brachten economie volop in de belangstelling. Het economisch gebeuren is complex en roept vele vragen op. "Waarom is de één voorstander van vrijhandel en komt de andere op voor een 'andere globalisering'? Hoe komt het dat onze welvaart in enkele decennia zo spectaculair is toegenomen, maar dat armoede voor veel mensen nog steeds dagelijkse realiteit is? Hoe moeten we omgaan met de gevolgen van de toenemende consumptie? Is het logisch dat men massaal naar de overheid kijkt als reddingsboei in een financiële crisis?" De behoefte aan economen en inzicht in de economie is vandaag dan ook groter dan ooit. De nieuwe editie Economie. Een inleiding geeft een duidelijk overzicht van de economische wetenschap en haar inzichten, begrippen en verbanden. Het reikt de lezer een denkkader aan dat de snelle, economische veranderingen begrijpelijker maakt.
Inhoudsopgave : INLEIDING: 1. Waarover en hoe denken economen? 2. Mensen, instituties en markten 3. Vraag en Aanbod 4. Elasticiteiten en schokken MICRO-ECONOMIE 5. De consument 6. De onderneming als organisatie 7. Productie en kosten 8. Volmaakte mededinging 9. Monopolie 10. Onvolmaakte mededinging en productdifferentiatie 11. De arbeidsmarkt 12. Publieke goederen en externe effecten 13. Verdeling en herverdeling MACRO-ECONOMIE 14. Macro-economische analyse: wat en waarom? 15. De nationale rekeningen 16. Het BBP doorheen tijd en ruimte 17. Economische groei 18. Geld en het bankwezen 19. Financiële markten 20. De vraagzijde: de reële sfeer 21. Het macro-economische evenwicht op korte termijn: het IS-LM/TR-model 22. Het aggregatieve aanbod 23. Het AV-AA-model INTERNATIONALE HANDEL EN GLOBALISERING: 24. Wisselmarkten 25. Globalisering: internationale handel 26. Globalisering: internationale kapitaalstromen en migratie
Keywords: Bedrijfseconomie; Economie