Statistiek : een inleiding voor het hoger onderwijs. - McClave, James T., ....-; Benson, Paul George, 1946-; Knypstra, Sytse, ....-; Sincich, Terry L., ....- (Amsterdam : Pearson Education, 2007)
Statistiek behandelt uitgebreid het verzamelen en analyseren van gegevens die nodig zijn bij het interpreteren van statistische onderzoeken en bij het nemen van zakelijke beslissingen. Het boek veronderstelt slechts een basale wiskundige voorkennis en legt vooral de nadruk op verklarende statistiek. De ontwikkeling van een statistische manier van denken staat centraal, evenals de vaststelling van betrouwbaarheid en waarde van conclusies die met behulp van verklarende statistiek zijn getrokken. Kenmerken van dit boek: - gebruik van gangbare software (SPSS, Excel) is geheel gentegreerd; - veel voorbeelden en cases, gebaseerd op actuele problematiek in het bedrijfsleven; - veel didactische extra's: samenvattingen aan het eind van elk hoofdstuk, oefeningen zowel in het begrijpen als in het toepassen van de behandelde begrippen, taallabs met een uitgebreid overzicht van de terminologie; - verbeterde leesbaarheid en opbouw van de hoofdstukken
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 Statistiek, gegevens
En statistisch denken Hoofdstuk 2 Methoden voor het beschrijven van gegevensverzamelingen Hoofdstuk 3 Kansrekening Hoofdstuk 4 Discrete stochastische variabelen Hoofdstuk 5 Continue stochastische variabelen Hoofdstuk 6 Verdelingen van steekproefgrootheden Hoofdstuk 7 Gevolgtrekkingen gebaseerd op n enkele steekproef: Schatten met betrouwbaarheidsintervallen Hoofdstuk 8 Gevolgtrekkingen gebaseerd op n steekproef: Het toetsen van een hypothese Hoofdstuk 9 Gevolgtrekkingen gebaseerd op twee steekproeven: Betrouwbaarheidsintervallen en het toetsen van hypothesen Hoofdstuk 10 Het ontwerpen van experimenten en variantieanalyse Hoofdstuk 11 Analyse van categorische gegevens Hoofdstuk 12 Enkelvoudige lineaire regressie Hoofdstuk 13 Meervoudige lineaire regressie en het construeren van een model Hoofdstuk 14 Methoden voor kwaliteitsverbetering Hoofdstuk 15 Tijdreeksen: Beschrijvende analyses, modellen en voorspellingen Hoofdstuk 16 Verdelingsvrije statistiek Bijlage A Basis-telregels Bijlage
B Tabellen Literatuurverwijzingen
Keywords: Statistiek; Wiskunde -- Hoger onderwijs