Handboek dyslexie compenseren. - Biezeman, Léon, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
Uit de praktijk blijkt dat mensen met dyslexie in de structuren van hun leerprocessen niet verschillen van mensen zonder dyslexie. Mensen met dyslexie hebben echter moeite met het geschreven of te schrijven woord en omdat kennis en leerstof nu eenmaal vooral in de geschreven taal wordt aangeboden, heeft dyslexie wel degelijk een grote invloed op hun leven. Dit boek wil een praktisch antwoord bieden op problemen die te maken hebben met dyslexie. Zo'n 500 dyslectische mensen werkten mee aan dit onderzoek. Zij beantwoordden vragen over hun ervaringen op school en op het werk. In het eerste deel van dit boek worden die antwoorden samengevat om in het tweede deel te dienen als basis voor een concrete training. Deze training maakt het mogelijk om aanpassingen en compensaties te ontdekken die een wezenlijk verschil kunnen maken. Het is van groot belang dat mensen met dyslexie inzicht krijgen in hun persoonlijke manier van leren. Pas dan kan duidelijk worden welke aanpassingen en compenserende
Middelen voor hen het beste werken. Door middel van dit handboek kunnen zij zoeken naar oplossingen om tot betere (leer)resultaten te komen
Inhoudsopgave : Deel I: Kennis door ervaring 1 Inleiding 2 Acceptatie, vertrouwen en zelfvertrouwen 3 Leren en de verschillende leerstrategien 4 Dyslexie compenseren? 5 Compenseren in de praktijk < 5.1 Adviezen naar aanleiding van behandeling/begeleiding < 5.2 Adviezen uit de omgeving < 5.3 Hoe heeft men zelf de beperkingen aangepast of gecompenseerd? < 5.4 Welke aanpassingen zijn er gedaan binnen de opleiding, werk en/of in het dagelijkse leven?< 5.5 Wat houden de antwoorden van de ondervraagden in? Deel II: De training 1 Hoe de eigen leerstrategien te bepalen 2 De Vragenlijst 3 De Uitwerking van de vragenlijsten 4 De analyse, het bepalen van leerstrategien aan de hand van de omschrijvingen 5 Hoe de leerstrategien te gebruiken bij aanpassingen en compensaties 6 Wanneer lezen en schrijven noodzakelijk is
Keywords: Dyslexie