Communiceren en techniek : handleiding communicatieve vaardigheden voor ingenieurs en technici. - Mottart, André, 1955-; Casteleyn, Jordi, 1980- (Gent : Academia Press, 2010)
Hoewel veel bedrijven aantrekkelijke vacatures voor technisch geschoolden hebben, vinden zij vaak niet dé werknemer die ze in gedachten hadden. Kandidaten moeten namelijk niet alleen een grote vakinhoudelijke bagage bezitten, maar ze moeten zich ook nog kunnen herkennen in 'volgend profiel: intelligent, creatief, oplossingsgericht, aanpakker, doorzetter en vooral communicatief sterk'. Uiteraard moet een kandidaat goed zijn in zijn vak, maar hij kan zich vooral onderscheiden door over uitstekende communicatieve vaardigheden te beschikken. 'Communiceren en techniek' wil technisch geschoolden hierbij helpen. Dit handboek behandelt vormen van communicatie die zowel in de professionele als academische wereld voorkomen: - inleidende hoofdstukken: structureren, formuleren en vormgeven; - Rapporteren: met extra aandacht voor de verschillende soorten publicaties; - Digitaal communiceren: websites en e-mails; - Instructies geven: multimedia learning en information design, met softwarehandelingen als voorbeeld; - Mondeling presenteren: met extra aandacht voor het ontwerpen van PowerPointdia's; - bijlagen over spelling, taalzorgproblemen en refereren aan bronnen. De derde herziene druk van 'Communiceren en techniek' richt zich in de eerste plaats tot ingenieurs en andere technisch geschoolden, maar is ook bestemd voor iedereen die meer wil weten over communicatieve vaardigheden. Daarom kan het boek in elke opleiding hoger onderwijs gebruikt worden, maar ook tijdens trainingen of in de beroepspraktijk.
Deprez, Annelore
Vakgroep Onderwijskunde (PP06)
Mottart, André