Digitaal is het nieuwe normaal : de revolutie is begonnen. - Delameilleure, José, ....-; Hinssen, Peter, ....- (Tielt : Lannoo, 2010)
Inhoudsopgave : 01. Welkom in het nieuwe normaal 02. Ontdek de limieten 03. De regels in het nieuwe normaal 04. Klanten in het nieuwe normaal 05. Informatiestrategieën voor het nieuwe normaal 06. Organisaties in het nieuwe normaal 07. Innovatie in het nieuwe normaal 08. Technologiestrategie voor het nieuwe normaal 09. The big picture
Peter Hinssen is een van de internetpioniers in België en Europa. Hij is een veelgevraagde keynotespreker over de hele wereld en zal in de tweede helft van 2010 speciaal adviseur zijn tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU. Zijn nieuwe boek vertrekt van de stelling dat wij slechts halverwege de digitale revolutie staan. We gaan nu over naar het diepe deel van het zwembad. Het volgende stuk zullen we echt moeten zwemmen. Het gebruik van technologie is immers geen nieuwigheid meer. Digitaal is het nieuwe normaal. We zullen ons enkel kunnen onderscheiden door de intelligente manier waarop we met technologie omgaan. Over die attitude en de bijbehorende gedragsaanpassingen gaat dit boek. In dit boek geeft ondernemer, adviseur en 'visionair' Peter Hinssen zijn kijk op het digitale tijdperk. In negen hoofdstukken schetst hij vandaag als het omslagpunt tussen digitaal als vernieuwend en digitaal als de norm. Vervolgens bespreekt hij een aantal limieten, zoals de lengte: via dikke rapporten komt hij uit op Twitter. In het 'nieuwe normaal' zijn nieuwe regels, waaronder een oude bekende: 'Goed genoeg verslaat perfect'. De volgende hoofdstukken behandelen de klant, de organisatie, innovatie en technologiestrategie. Hinssen noemt het bouwen van informatiesystemen achterhaald; tegenwoordig gaat het over 'samenstellen van clouds'. Al met al leesbaar (met conclusies na elk hoofdstuk), al bekruipt de lezer het gevoel deze zaken al eerder gelezen te hebben.
Keywords: Marketing; Technologie