De kracht van het piramideprincipe : gids voor helder denken en schrijven - Janssen, Eline, ....-; van Hasselt-van Rijssen, Marita, ....- (Den Haag : Academic Service, 2011)
'Help, ik verdrink in de informatie die op me afkomt!' Deze noodkreet van lezers wordt steeds sterker. Ze willen kernachtige teksten waarbij de boodschap vooraan staat. Steeds meer organisaties kiezen daarom voor piramideschrijven. Vaste piramidestructuren voor bijvoorbeeld offertes en rapportages bieden medewerkers bovendien houvast bij het schrijven.Piramideschrijvers geven gehoor aan de roep van de lezer. Ze beginnen hun tekst met de kernboodschap, die ze dan toelichten of onderbouwen. Ze redeneren vanuit de behoefte van de lezer en vanuit de vragen die hun hoofdboodschap bij de lezer oproept. Zo houden zij hun teksten helder en compact. De kracht van het piramideprincipe leert u de kunst van het piramideschrijven, stap voor stap. Praktische tips en voorbeeldteksten helpen u de techniek direct in uw werk toe te passen. De voordelen? U bereikt bij uw lezers een groter effect met uw teksten. Daarbij zal het schrijven u minder tijd kosten.Eline Janssen en Marita van Hasselt geven al jaren schrijftrainingen aan adviseurs en andere schrijvende professionals. Hun praktische benadering van piramideschrijven is gebaseerd op het Pyramid Principle dat de Amerikaanse organisatieadviseur Barbara Minto voor McKinsey ontwikkelde.
Keywords: Piramideschrijven; Schriftelijke communicatie -- Nederlandse taal; Schrijven; Zakelijke communicatie -- Nederlandse taal