Anders denken : filosoferen vanaf de basisschool. - McCall, Catherine C. (Catherine Claire), 1953-; De Meyer, Mick, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
Dit boek richt zich tot iedereen die actieve burgers van de 21ste eeuw wil klaarstomen. Het bespreekt Filosofisch Onderzoek, een krachtige leermethode die het zelfvertrouwen en de spreekvaardigheid van kinderen gevoelig kan verbeteren, met ook een positief effect op andere schoolactiviteiten en op interacties in de buitenwereld. De lezer krijgt een overzicht van de oprichting van een 'Community of Philosophical Inquiry' (CoPI) in de kleuterklas, de lagere en de middelbare school, het buurthuis en daarbuiten. Ook worden heel wat tips en praktische ideen aangereikt voor het welslagen van zo'n CoPI. Aan de hand van voorbeelden - gaande van vijfjarigen over ondermaats presterende tieners tot zelfs bejaarden - wordt aangetoond hoe deelnemers aan CoPI-sessies beter leren redeneren, kritisch en creatief leren denken en intellectuele eerlijkheid en moed leren tonen. Met hoofdstukken over de theorie en de ontwikkeling van Filosofisch Onderzoek, de oprichting van een onderzoeksgroep en het gebruik
Van een CoPI bij verschillende leeftijdsgroepen is dit boek essentile lectuur voor lesgevers, professionals en maatschappelijk werkers. In dit boek houdt de Schotse auteur, voorzitster van een Europese stichting ter bevordering van het filosoferen met kinderen, een pleidooi voor de CoPI-methode (Community of Philosophical Inquiry). Na twee voorwoorden en een inleiding schetst ze de methode, waarin de evenwaardigheid van alle deelnemers en de subtiele sturing van de gespreksleider fundamenteel zijn. Verder bekijkt ze het theoretische landschap over het filosoferen met kinderen. Ze verzet zich tegen de idee dat je met kleuters niet kan filosoferen omdat ze nog niet abstract kunnen denken, en toont aan dat de methode al geschikt is voor kinderen vanaf vijf. Verder gaat ze in op het vormen van een filosofische onderzoeksgroep met alle leeftijden, de verschillende methodes voor groepsgesprekken, de praktijk bij kinderen uit de lagere en middelbare school, en wat de methode 'oplevert'. De tekst
Wordt ondersteund met voorbeelden van sessies. Een aanrader voor wie op zoek is naar tips om in schoolverband of elders een filosofisch gesprek te beginnen met kinderen en jongeren
Inhoudsopgave : 1 Inleiding 2 Oorsprong en ontwikkeling van 'Community of Philosophical Inquiry' 3 Het theoretische landschap 4 Filosoferen met vijfjarigen 5 Een filosofische onderzoeksgroep vormen met alle leeftijden 6 Verschillende methodes voor filosofische groepsgesprekken 7 Wat men moet weten om een CoPI met 6- tot 16-jarigen te leiden 8 CoPI in de praktijk brengen in de lagere en middelbare school 9 CoPI, burgerschap, morele rechtschapenheid en schoolprestaties bij kinderen uit de lagere en middelbare school 10 Nawoord: Vroeger, nu en in de toekomst? Appendix A: De regels van de Fair Intellectual Club, 1717 Appendix B: De wetten van de Easy Club, 1713
Keywords: Filosofie -- Jeugd; Filosofie -- Kinderen; Filosofie -- Onderwijs -- Didactiek