Encyclopedie van fraude, zwendel en bedrog. - Debels, Thierry, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2007)
Wekelijks worden tienduizenden gestolen kredietkaartnummers te koop aangeboden op internet: 100 dollar voor 250 kaarten. Bent u iemand die de pop-ups snel wegklikt om rustig verder te surfen? In Groot-Brittannië werden internetgebruikers op die manier voor minstens vijftien miljoen euro opgelicht. Een Nederlandse vastgoedmakelaar verkocht jarenlang stukjes land op de ... maan, veertig are voor dertig euro. Hij viel uiteindelijk door de mand, niet omdat de maan niemand toebehoort, maar omdat de eigenaar klaagden dat ze hun eigendomscertificaat nooit hadden ontvangen. In deze Encyclopedie van fraude, zwendel en bedrog neemt financieel journalist Thierry Debels u mee naar de wereld van oplichting en zwendel. Alle schurken, flessentrekkers en mythomanen uit de voorbije decennia passeren de revue. Amusant en snedig legt Debels hun trucs bloot: van frauduleus mailverkeer, kunstzwendel, handel in waardeloze woestijngrond tot zwendel met olie en juwelen, vals geld en valse viagra, nepsjeiks en piramidespelen. Iedereen kan het slachtoffer worden van een oplichter. Alles hangt af van de verfijndheid van de constructie. Deze Encyclopedie leest als een financiële thriller. Maar een ding is zeker: eenmaal de lezer het boek doorgenomen heeft, maakt een oplichter geen schijn van kans meer.
Keywords: Bedraog; Fraude; Misdaad