Leiden naar talent en bezieling : energie van mensen verbinden tot teamkracht. - Bouwen, Griet, ....- (Leuven : LannooCampus, 2011)
Focus op de sterkten van je medewerkers en bouw op het werk aan relaties van hoge kwaliteit. Talent en passie liggen namelijk in elke organisatie voor het grijpen. Ontdek met de visie en verhalen van Leiden naar talent en bezieling hoe jij de kwaliteiten van jouw team en organisatie kan stimuleren. Het gevolg is dat medewerkers met passie investeren in hun talent. Bezielde medewerkers in creatieve teams maken organisaties sterk en innovatief. Een boek dat de krachtlijnen van Appreciative Inquiry onthult, vol inzichten die inspireren, en praktijkverhalen die tonen hoe het kan. Een inspiratiebron voor mensen die menen dat organisaties sterker worden als iedere medewerker zijn talent en persoonlijke bezieling in zijn werk kan leggen. Dit boek gaat terug op de activiteiten van het netwerk 'Ontwikkelen vanuit talent en bezieling', waarin honderd mensen uit vijftig Vlaamse organisaties samenkwamen om nieuwe initiatieven uit te proberen. Het doel was om te zoeken naar manieren om talent en bezieling ten volle in te zetten voor de ontwikkeling van organisaties. In een eerste deel verkent Griet Bouwen, die het netwerk leidt, de begrippen 'competentie', 'talent' en 'bezieling'. Vervolgens geeft ze een inleiding in het waarderend onderzoek of de 'appreciative inquiry' (AI) met uitleg over de zes basisprincipes van AI en de methodiek van de AI-cyclus. Het derde deel bevat zes inspirerende praktijkvoorbeelden, waarin leden van het netwerk de AI toepassen op hun werksituatie. Ten slotte blikt de auteur vanuit de ervaring van het netwerk vooruit op de toekomst. Dat alles wordt aangevuld met portretten van mensen die AI al inzetten (met zwart-witfoto's), citaten, voorbeelden en getuigenissen. Een vlot geschreven, inspirerend boek voor leidinggevenden en medewerkers van diverse organisaties.
Keywords: Competentiemanagement; Leidinggeven