Trainersboek faalangst, examenvrees en sociale vaardigheden : een praktisch handboek voor trainers in en buiten het onderwijs. - Prinsen, Herberd, 1959- (Houten : LannooCampus, 2012)
Dit boek biedt begeleiders in en buiten het onderwijs handvatten om faalangst, examenvrees en sociaal onhandig gedrag bij jongeren te signaleren en hen te begeleiden. Het is een zeer praktisch handboek boordevol tips en adviezen voor het opzetten van een training. De thematische kaarten van de oefening 'Dobbelen voor het leven' zijn in een handig katern achterin het boek opgenomen, waardoor de trainer hier direct mee aan de slag kan. Gebrek aan sociale vaardigheden en zelfvertrouwen bij jongeren kan leiden tot negatief gedrag. Aan de hand van dit boek kunnen trainers, begeleiders en mentoren deze jongeren ondersteunen in het ontwikkelen van (sociale) vaardigheden die hun zelfvertrouwen vergroten. Hierdoor kunnen zij opgroeien tot sociaal vaardige en zelfzekere volwassenen. Speciaal voor dit boek is de oefening 'Dobbelen voor het leven' ontwikkeld. De basis van deze oefening zijn kaarten waarop diverse situaties binnen de thema's van dit boek zijn beschreven. Deze kaarten kan de trainer
Gebruiken om alle deelnemende jongeren uitdagende situaties te laten oefenen om zo hun zelfvertrouwen en hun sociale vaardigheden op te bouwen. Achter onaangepast gedrag van pubers zit vaak een vorm van onzekerheid. In dit boek focust de auteur, een onderwijsbegeleider, op de problematiek van faalangst, examenstress en het ontbreken van sociale vaardigheden. In het eerste deel schetst hij het kader. Hij wijst op het belang van training. De grote verschillen tussen jongens en meisjes worden aangestipt. Heel boeiend is het stuk dat gaat over het signaleren en diagnosticeren en de rol van de begeleider daarbij. Het laatste onderdeel van dit theoretische gedeelte is gewijd aan de rol van de trainer tijdens de begeleiding en de plek binnen de school. Het tweede deel, de praktijk, biedt tientallen oefeningen die tijdens trainingen gebruikt kunnen worden. Ten slotte zijn er nog de bijlagen met tips, voorbeeldbrieven, werkbladen en kernbegrippen, en een lijst met aanbevolen websites en literatuur.
Als toemaatje zijn er nog extra oefeningen in spelvorm. Een evenwichtig, duidelijk leesbaar praktijkboek. Het enige nadeel is wel dat de meeste oefeningen gericht zijn op groepstrainingen en niet op individuele begeleiding
Inhoudsopgave : DEEL A: DE THEORIE 1. Algemene inleiding 2. Faalangst, examenvrees en sociale vaardigheden 3.Signaleren en diagnosticeren 4. Ouders 5. Rol en systematiek van de trainer of begeleider tijdens de training of begeleiding 6. Plek binnen de school of instelling DEEL B: DE PRAKTIJK 7. Algemene inleiding 8. Overzicht van de in de training te gebruiken oefeningen
Keywords: Examenvrees; Faalangst; Onderwijs; Sociale vaardigheden -- Adolescenten; Sociale vaardigheden; Studeren