Klassewerk : het GOL(L)D-concept : het gericht ondersteunen van leraren in het leren omgaan met diversiteit in de klas. - Van de Putte, Inge, 1976-; Roos, David, ....-; Vandevelde, Stijn, 1976- (Gent : Academia Press, 2010)
Steeds meer klassen in Vlaamse basisscholen kenmerken zich door een diverse samenstelling met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Bijgevolg is er in vele scholen een evolutie naar de leraar als eerste verantwoordelijke van alle leerlingen. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, waardoor ondersteuning gericht op de concrete klaspraktijk meer dan welkom is. Vanuit Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek van de Hogeschool Gent departement Lerarenopleiding, Ledeganck in samenwerking met het departement Sociaal-agogisch Werk en VSPW Balans wordt een vernieuwend ondersteuningsconcept voorgesteld, waarbij de leraar op een activerende manier ondersteund wordt door de zorgcoördinator. In de 3-delige box 'Klassewerk' met een inleidend boek, 2 dvd's en een verdiepingsboek wordt het ondersteuningsconcept beknopt gepresenteerd. Zes concrete praktijkvoorbeelden illustreren hoe het ondersteuningsconcept in de praktijk vorm krijgt. Omdat beelden soms meer kunnen duiden dan woorden worden deze praktijkvoorbeelden ook op een audiovisuele manier voorgesteld op de dvd's. Het derde deel van de box, het verdiepingsboek, is opgevat als een praktische handreiking waarin op een overzichtelijke manier een aantal theoretische concepten worden gelinkt aan concrete werkinstrumenten. Met deze box krijgen leraren, zorgcoördinatoren en andere ondersteuners van leraren handvaten om met een diverse leerlingenpopulatie aan de slag te gaan.
Dit pakket bestaat uit een inleidend boek 82 p. + verdiepingsboek 78 p. + 2 dvd's.
Keywords: Intercultureel onderwijs -- Basisonderwijs; Intercultureel onderwijs -- Kleuteronderwijs; Lerarenbegeleiding