Dagboek van een gerechtspsychiater : de crimineel in elk van ons. - Dillen, Chris, ....-; Damen, Walter, ....-; Geerinck, Jan Willem, ....- (Kessel-Lo : Van Halewyck, 2012)
Hoe denkt en handelt een psychopaat? Wat gaat er door het hoofd van een pyromaan? Waarom gaan mensen van wie men dat het minst verwacht, ineens door het lint? Vanaf wanneer kunnen we een mens 'gek' verklaren? Of zijn we allemaal een beetje gestoord? En wanneer is zo'n 'krankzinnige' weer klaar voor de maatschappij? Hoe wordt dit getest en is een behandeling mogelijk? Het zijn vragen die een gerechtspsychiater elke dag moet beantwoorden, terwijl hij voortdurend op zijn hoede moet zijn om niet misleid te worden. Is de beschuldigde ontoerekeningsvatbaar, ja of nee? Hoe groot is de kans dat hij vervalt? Een zwart-witantwoord is zelden mogelijk, maar dat is precies wat Justitie toch verwacht. Dagboek van een gerechtspsychiater geeft je de unieke kans om mee te wandelen in de praktijk van een forensisch psychiater. Gerechtspsychiater en prof. dr. Chris Dillen, advocaat Walter Damen en auteur Jan Willem Geerinck gaan samen op zoek naar de waarheid achter het menselijk brein en het menselijke
In elke monster. In dit boek bieden een gerechtspsychiater, een strafpleiter en een auteur de lezer een blik achter de schermen van de gerechtspsychiatrie. Via vraag-en-antwoordgesprekken tussen een fictieve gerechtspsychiater en zijn assistente krijgt de lezer een duidelijk beeld van de verschillende stappen in het onderzoek naar de toerekeningsvatbaarheid van verdachten. Een verteller doorspekt deze dialogen met andere zaken, waarbij het personage zijn expertise verleent aan het Openbaar Ministerie. Daarnaast krijgt de lezer ook inkijk in (voorbije) zaken uit zijn privpraktijk en de colleges die hij geeft aan de universiteit. Telkens wanneer er in het verhaal typische jargon gebruikt wordt uit de (gerechts)psychiatrie, wordt het verhaal onderbroken om dat specifieke item te verduidelijken. Het geheel wordt helder en duidelijk gebracht, zodat het ook voor een leek mogelijk is om zich de situaties voor te stellen. Het is leuk om regelmatig bekende elementen tegen te komen uit zaken die
In de media zijn verschenen. Wel wordt het geheel na verloop van tijd meer een opsomming dan een semifictioneel verhaal over gerechtspsychiatrie.
Keywords: Forensische psychiatrie; Forensische psychodiagnostiek; Psychopathologie; Psychopatische persoonlijkheidsstoornis