Getallenbrouwerij : alternatief rekenen. - Van Rooij, Arnoud Casper Maria, 1936-; Van den Broek, Leonardus Adrianus Maria (Leon), 1947-2013 (Utrecht : Epsilon, 2009)
Bij het rekenen met de "gewone" getallen, zoals gehelen, breuken, wortels of decimalen, gebruik je allerlei rekenregels waar je meestal niet bij stilstaat. Maar wat gebeurt er als je bijvoorbeeld de getallen van de klok gaat optellen of vermenigvuldigen? In deze Zebra maak je kennis met een aantal "alternatieve" getalverzamelingen, waaronder de complexe getallen. Bij het construeren van nieuwe getalverzamelingen is het de kunst een samenhangend geheel te maken, waarin je kunt rekenen met regels die je gewend bent. Door deze getallenbrouwerij ga je de "gewone" getallen en rekenregels beter begrijpen, en waarderen. Natuurlijk staat het boekje vol opgaven en eindigt het met een aantal uitdagende opdrachten. In de Zebrareeks, bedoeld voor het invullen van de keuzeruimte in het wiskundecurriculum op school, is dit een van de meest abstracte delen. In dit deel 'Getallenbrouwerij, alternatief rekenen' gaat het bijvoorbeeld om klokgetallen, waarbij 11+2 gelijk is aan 1, en om gektallen, die je tegenkomt bij een kilometerteller, waarbij bijvoorbeeld 9999+2 gelijk kan zijn aan 0001. Het behandelen van deze alternatieve getalstelsels geeft ook meer inzicht in wat bij gewone getallen begrippen als 'omgekeerde' en 'tegengestelde' inhouden. Het onderwerp van hoofdstuk 3, de complexe getallen, waarbij kwadraten negatief kunnen zijn, heeft veel meer toepassingen. Alle onderwerpen worden in zeer korte tekstjes ingeleid, het inzicht moet ook komen van het doorwerken van de meer dan honderd opgaven. Het is handig dat achterin de antwoorden staan.
Inhoudsopgave : 1. Modulorekenen 2. Gektallen 3. Complexe getallen
Keywords: Complexe getallen; Getallenleer