An inconvenient truth : a global warning. - Gore, Albert, 1948- ([S.l.] : Paramount Pictures, 2007)
Thema-dvd - Inhoud:De mensheid zit op een tijdbom. Overal ter wereld zijn de wetenschappers het erover eens dat er ons nog amper een tiental jaren rest om een ramp van planetaire omvang te voorkomen - een zware verstoring van het klimaatsysteem met als gevolg extreme variaties van de weersomstandigheden, overstromingen, langdurige periodes van droogte, dodelijke hittegolven... Wij zouden zelf verantwoordelijk zijn voor deze ongeziene rampen, maar zouden ook de enigen zijn die ze nog kunnen voorkomen...Eerder dan louter de alarmklok te luiden of in zwartgallig pessisme te vervallen, stelt AN INCONVENIENT TRUTH de actie en de strijd in het licht die voormalig Vice-president Al Gore voert. Gore reist al vijf jaar lang de VS af om zijn medeburgers te wijzen op het feit dat het de hoogste tijd is om deze crisis af te wentelen. AN INCONVENIENT TRUTH is een meeslepende documentaire, die ongetwijfeld veel stof zal doen opwaaien en misschien zelfs onze kijk op de milieuproblematiek ingrijpend zal benvloeden.Al
Gore voert betrouwbare informatie aan over de opwarming van de planeet en de exponentile stijging van de temperatuur, die inmiddels tot dramatische klimaatwijzigingen hebben geleid : het smelten van de ijskap, periodes van langdurige droogte, het stijgen van de zeespiegel... Naast deze overtuigende argumenten, die op aantrekkelijke wijze worden geformuleerd, maken we in meer intimistische scnes kennis met de verbeten strijd die Gore voert en de humanistische dimensie van zijn streven.Beoordeling:'AN INCONVENIENT TRUTH' bevat eerst en vooral een verwonderlijke casting want het is Al Gore, de ongelukkige kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2000, die er zijn one-man-show in opvoert. Sinds zijn veelbesproken nederlaag reist hij met een geavanceerde diashow de wereld rond. Aan de hand van beelden en statistieken toont hij de katastrofale toekomst aan die onze planeet en zijn inwoners te wachten staat als er niets gedaan wordt om de klimatologische opwarming tegen te gaan. Deze documentaire
Laat ons getuige zijn van n van zijn boeiende show-conferences, het geheel onderbroken met broodnodige sequenties over de roem van de voormalige vice president. Stevig geargumenteerd en gepresenteerd met pedagogie en humor, treft deze film doel door de milieuinzet te behandelen vanuit moreel standpunt. Niettemin wordt er echter zeer weinig plaats gelaten voor een ernstige discussie over duurzame ontwikkeling. Het is zonder twijfel makkelijker om consensueel te zijn door -ernstige- problemen uiteen te zetten dan door risicovolle oplossingen voor te stellen die onze levensstijl drastisch kunnen veranderen
Taalkeuze: Engels, Frans - ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Ca. 93 min.
Keywords: Broeikaseffect; Klimaatveranderingen; Milieuvervuiling