Sociaal werk en professionalisering : op zoek naar de goede dingen goed doen. - De Stercke, Nadine, ....-; Gobeyn, Hildegard, ....-; Van Steenberghe, Tijs, ....- (Gent : Academia Press, 2012)
Dit boek is een zoektocht naar 'de goede dingen goed doen' en een neerslag van één jaar onderzoek aan de Hogeschool Gent binnen de opleiding sociaal werk. Deze zoektocht wordt verbonden met een tot op vandaag zeer actuele thematiek: de professionalisering van het sociaal werk. Het ontstaan en de veranderingen in het brede sociaal veld in verhouding tot specifieke maatschappelijke ontwikkelingen en contexten maken het professioneel handelen een vaak complexe en onzekere aangelegenheid. Maar wat speelt nu eigenlijk allemaal mee in het maken van de verbinding tussen het goede doen én dat goed doen? Samen met studenten, lectoren en sociaal werkers zijn we op zoek gegaan naar stage- en praktijkverhalen waarin de complexiteiten van de 'goede dingen goed doen' in diverse sociaal werkpraktijken worden getoond. Het boek vertrekt vanuit een theoretisch raamwerk en wordt gevolgd door een bundeling van die sociaal werkverhalen. In het raamwerk wordt vertrokken vanuit de kijk op sociaal werk als praktijk, beroep, sector en wetenschap. Een ander perspectief is het sociaal werk als ruimte tot maatschappelijke ontwikkeling. Voorgaande perspectieven zijn verbonden met het sociaal werk als een historisch, sociaal-politiek en professionaliseringsproject. Op die manier legt dit raamwerk de eigenheden van het sociaal werk bloot om ze zo als aangrijpingspunt te nemen voor een dialoog. Een dialoog tussen de praktijk, de sector, de wetenschap en de opleiding. Dit boek is géén handleiding noch een kookrecept, maar een uitnodiging tot het vertellen van verhalen. Het wil tevens een pleidooi zijn om op basis van die verhalen 'het sociale' van het sociaal werk blijvend in vraag te stellen en mee vorm te geven.
Keywords: Beroepen