De bevoegdheden van de sociaal inspecteurs in het licht van het Sociaal Strafwetboek. - Heirman, Jean-Claude, ....-; Van de Mosselaer, Gerrit, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2012)
De doelstelling van dit boek is niet een exhaustieve uiteenzetting van het Sociaal Strafwetboek te geven, maar wel een diepgaande en praktische studie van de bevoegdheden van de sociaal inspecteurs te maken. Een deel van het Sociaal Strafwetboek wijdt inderdaad uitgebreide ontwikkelingen aan de bevoegdheden van de sociaal inspecteurs omdat deze een sleutelrol spelen bij de doeltreffendheid van de toepassing van de sociale wetgeving, alsook in de strijd tegen de sociale fraude en de illegale arbeid.Om de manier van functioneren van de sociaal inspecteurs te begrijpen, is het nodig om de administratieve structuren te begrijpen waarin zijn zich bewegen. het is daarom dat de auteurs dit werk beginnen met het voorstellen van de verschillende sociale inspectiediensten, in ons land <<de arbeidsinspectie>> genoemd, alsook van de verschillende diensten die ter ondersteuning en ter coördinatie in het leven zijn geroepen.Zich baserend op de meest recente rechtsleer en rechtspraak, hebben de auteurs vervolgens een omstandig en gedetailleerd antwoord willen geven op de verschillende vragen van een persoon die geconfronteerd wordt met een controle uitgeoefend door een sociaal inspecteur.
Het werk behandelt dan ook de rechten die de sociaal inspecteurs hebben om informatiedragers te onderzoeken, om toegang te hebben tot de arbeidsplaatsen, om roerende en onroerende goederen in beslag te laten nemen en te verzegelen alsook om elke persoon in het kader van hun onderzoek te identificeren en te verhoren. Parallel aan deze rechten, worden ook de taken, de verplichtingen en de procedureregels waaraan diezelfde sociaal inspecteurs onderworpen zijn, en de rechten van de gecontroleerde personen besproken.Kortom deze praktijkstudie wil zowel voor de werkgevers, de sociale partners als voor de practici in sociaal recht en natuurlijk voor de sociaal inspecteurs een waardevolle hulp zijn op een ogenblik dat de strijd tegen sociale fraude een leitmotiv is geworden in hoofde van onze bewindslieden.
Keywords: Sociaal recht