Inleiding in de statistiek voor de gedragswetenschappen : met ondersteuning van SPSS. - Valkeneers, Guido, ....-; Vanhoomissen, Tim, ....- (Leuven : Acco, 2012)
Dit handboek biedt een introductie in de statistiek en kan gebruikt worden als studie- en werkboek voor bachelorstudenten in de gedragswetenschappen. De statistiek speelt een belangrijke rol in het verzamelen, ordenen en analyseren van de data van wetenschappelijk onderzoek. We beschrijven kort de opbouw van dergelijk onderzoek en leggen uit op welke wijze gegevens ingevoerd kunnen worden in een SPSS datamatrix. Vervolgens tonen we een aantal mogelijkheden om de data te beschrijven en te analyseren. Aangezien we statistische berekeningen bij voorkeur met SPSS uitvoeren, worden in dit boek de wiskundige formules beperkt tot een minimum. In eerste instantie verwerven we een overzicht van de data via tabellen en grafieken en de maten van centrale tendens en variabiliteit. Hierbij beschrijven we de gegevens voor elke variabele afzonderlijk. Vervolgens bespreken we de mogelijkheden om de samenhang tussen variabelen te onderzoeken. In het kader van deze bivariate analyse komt tevens naar voor hoe we op grond van de steekproefgegevens iets kunnen besluiten over de populatie. Een aantal statistische vragen rond het toetsen van hypotheses blijven in deze Inleiding in de statistiek onbeantwoord. Deze thema's komen aan bod in een vervolgboek.
Keywords: SPSS