Seksuele gezondheid in Vlaanderen : [sexpert] - Buysse, Ann, 1968-; Caen, Maya, 1979-; Dewaele, Alexis, 1978-; Enzlin, Paul, ....-; Lievens, John, 1969-; T'Sjoen, Guy, 1970-; Van Houtte, Mieke, 1971-; Vermeersch, Hans, 1976- (Gent : Academia press, 2013)
Seksuele gezondheid in Vlaanderen vormt de neerslag van de resultaten van het eerste representatieve onderzoek naar dit thema in Vlaanderen. Een onderzoeksteam van psychologen, seksuologen, sociologen en artsen verbonden aan de Universiteit Gent, de KU Leuven en het Universitair Ziekenhuis Gent, werkte samen aan dit gedetailleerd overzicht van diverse aspecten van seksualiteit en seksualiteitsbeleving in Vlaanderen. Deze studie biedt, behalve betrouwbare, wetenschappelijke, descriptieve data, een belangrijke basis voor de ontwikkeling van een meer doelgericht beleid ter bevordering van de seksuele gezondheid. Dit basiswerk is het resultaat van een bevraging van 1832 Vlamingen – tussen 14 en 80 jaar oud – over verschillende aspecten van hun seksuele gezondheid. De focus ligt niet alleen op hun seksuele ervaringen, beleving en praktijken, maar heel wat aandacht gaat ook uit naar de relationele en sociale context waarbinnen deze ervaringen zich voordoen. Daarnaast gaan een aantal hoofdstukken dieper in op de seksuele start (de eerste seksuele ervaringen), het reproductief welzijn, seksuele disfuncties, grensoverschrijdend seksueel gedrag en profielen van seksuele gezondheid. De gedetailleerde beschrijving van de gebruikte methodologie laat de lezer toe om de accuraatheid van de vele tabellen, figuren en cijfergegevens in hun context te beoordelen. Kortom, Seksuele gezondheid in Vlaanderen is een onmisbaar basiswerk voor iedereen met interesse in een wetenschappelijk, betrouwbaar en gedetailleerd beeld van de seksuele gezondheid in Vlaanderen.