Handboek datajournalistiek - Van Ess, Henk, ....-; Van der Kaa, Hille, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2012)
Diep verborgen, in stapels documenten vol cijfers gloort een prachtige primeur. Dit boek neemt je mee in de wereld van de datajournalistiek. Hoe vind je 'ruwe data', de bouwstenen voor gedegen onderzoeksjournalistiek? Hoe vind je in de hooiberg vervolgens een speld? Hoe maak je er een mooi verhaal van? (Inter)nationale datajournalisten verleenden hun medewerking aan Handboek datajournalistiek, onder wie de Nederlandse datapionier Dick van Eijk en Pulitzer Prize-winnaars Sarah Cohen en Andrew Lehren. De experts verklappen hun geheimen en laten je leren van hun fouten. Je oefent met echte bestanden van de New York Times. Je krijgt stap voor stap uitgelegd hoe je rokende pistolen ontdekt in ogenschijnlijk eindeloze cijferreeksen. Vind, verwerk en vertel. Lees, raak geïnspireerd. Probeer, maak fouten en probeer opnieuw. Dit boek helpt je op weg.
Keywords: Journalistiek -- Informatica; Journalistiek