Mag ik dit vertellen? Stemmen uit de Gentse weeshuizen (1945-1984) - De Wilde, Lieselot, 1985-; Vanobbergen, Bruno, 1972- (Leuven : Acco, 2012)
Jeanne is een van de 1.202 kinderen die in de periode tussen 1945 en 1984 als weeskind in de stad Gent werd geregistreerd. ‘Wees', hoewel haar beide ouders op dat moment nog leefden. Dit was voor meer dan 95% van deze kinderen het geval. Waarom kwamen zij in een weeshuis terecht? Waarom zagen broers en zussen elkaar niet of zo weinig mogelijk? Wat betekent het om dag in dag uit met hetzelfde uniformpje de straat op te trekken? Wat als een nummer – jouw nummer – de plaats inneemt van jouw naam? Op basis van beleidsdocumenten, observatieschriften, persoonlijke dossiers en foto's uit het archief van het OCMW Gent, wordt de geschiedenis van de Gentse weeskinderen gereconstrueerd. Hun verhaal komt helemaal tot leven door de spraakmakende getuigenissen van zowel oud-wezen als ex-personeelsleden van het weeshuis. Dit boek schetst de vaak bewogen levens van deze ‘instellingskinderen'. Tegelijk staat het spanningsveld tussen het weeskind en de samenleving van toen centraal. Vormden deze kinderen een gevaar voor de samenleving, of waren ze veeleer in gevaar? In onze analyse belichten wij ‘het weeshuis' vanuit de pedagogische paradoxen die haar kenmerken.