De zorgval - Baart, Andries, 1952-; Carbo, Christa, ....- (Amsterdam : Boom, 2013)
'De zorgval' is een keerdruk. De ene kant opent met een tiental journalistiek geschreven verhalen door Christa Carbo. De andere kant opent met een wetenschappelijk essay van Andries Baart. Centraal staat de presentietheorie. Deze theorie is een professionele benadering in zorg en welzijn die de relatie tussen zorgvrager en zorggever centraal stelt. Baart pleit in zijn essay voor deze benadering om de zorg te behoeden voor haar eigen val, namelijk het stimuleren van zelfredzaamheid en eigen kracht zonder oog te hebben voor kwetsbaarheid. Hij stelt voor om de zorg reflectief en relationeel te beteugelen: in morele beraadslaging, dialoog en met contextueel nadenken. Carbo schetst aan de andere kant praktijkportretten van mensen die in de zorgval liepen. Ze laat ook zien hoe het wel kan. Dit boek over presentie kan vanuit beide invalshoeken gelezen worden.
Keywords: Presentietheorie