Handboek Bijzondere orthopedagogiek. - Broekaert, Eric, 1951-; Van Hove, Geert, 1957-; Vandevelde, Stijn, 1976- (Antwerpen : Garant, 2010)
Dit boek geeft een overzicht van de domeinen van de vier traditionele groepen van personen met een handicap (een verstandelijke, fysieke, visuele of auditieve handicap), en daarnaast ook nog van personen met gedragsstoornissen, personen met een autismespectrumstoornis, personen die middelen misbruiken, personen met ernstig meervoudige beperkingen en personen met een dubbele diagnose. Telkens komen nagenoeg dezelfde onderwerpen terug: eerst historiek, etiologie, terminologie, indeling en psychologische aspecten, daarna de orthopedagogische en agogische theorie en praktijk.
In de herziene editie van dit handboek werd het hoofdstuk over personen met een verstandelijke handicap geactualiseerd en werden twee nieuwe hoofdstukken toegevoegd: 'Personen met een autismespectrumstoornis' en 'Personen met ernstige meervoudige beperkingen en personen met een dubbele diagnose'. In een zevental hoofdstukken bespreken de auteurs uiteenlopende problematieken, zoals gedragsstoornissen, autismespectrumstoornissen, ernstig meervoudige beperkingen en drughulpverleningen. Elke handicap wordt besproken volgens een vast stramien: na een historiek, waarbij de handicap wordt gesitueerd in de geschiedenis, wordt stilgestaan bij de etiologie, de diverse terminologieen, de orthopedagogische aanpak en psychologische inzichten. Een beperkt aantal tabellen en schema's verduidelijkt de tekst
Keywords: Orthopedagogiek