Mensen met een handicap : modellen tussen theorie en praktijk - Desnerck, Greetje, 1969- (Gent : Academia press, 2007)
Mensen met een handicap worden vanuit verschillende perspectieven bestudeerd. Diverse disciplines treden op de voorgrond zowel binnen de onderzoekswereld als in de praktijk. Als reactie op het 'defectdenken' werden 'sociale modellen ' ontwikkeld. Een handicapsituatie wordt hierin toegeschreven aan barrières in de omgeving en de ruimere samenleving. In dit boek worden de kracht en de mogelijkheden, maar ook de valkuilen van diverse perspectieven beschreven. Theoretische inzichten worden afgewisseld met onderzoeksgegevens en praktijkvoorbeelden. In het bijzonder wordt gerefereerd naar de praktijk van de ambulante revalidatiecentra in Vlaanderen. Dit boek wil een kader bieden waar onderzoekers, professionelen en studenten uit kunnen putten in hun zoektocht naar het omgaan met de complexiteit van 'handicap' in onze hedendaagse samenleving.
Hoofdstuk 1: Mensen met een handicap en het categoriseringsvraagstuk - Hoofdstuk 2: Sociologische inzichten m.b.t. het thema 'mensen met een handicap' - Hoofdstuk 3: Sociale ongelijkheid en toegankelijkheidsproblemen - Hoofdstuk 4: Medicalisering - Hoofdstuk 5: Individuele modellen - Hoofdstuk 6: Sociale modellen - Hoofdstuk 7: Mensen met een handicap: integratieve visies
Vakgroep Orthopedagogiek
Keywords: Gehandicapten