Gentrificatie als strategie van stadsvernieuwing? : Gentse stadsvernieuwing in de 19de-eeuwse gordel 2000-2012 - Van Bouchaute, Bart, 1962- (Gent : Academia press, 2013)
Gentricifcatie, of de verdringing van bewoners met een lagere sociaal-economische status bij herinvesteringen in onroerend goed, zorgt voor discussie in de hedendaagse stadsvernieuwing. Ook bij de vernieuwingsprojecten in de 19e eeuwse gordelwijken van Gent is het een heikel punt. In welke mate is gentrificatie het effect van die stadsvernieuwingsprojecten? Welke politieke strategieën ondersteunen dit beleid? En kan die stadsvernieuwing beschouwd worden als een uiting van neoliberalisering van de stad? Deze vragen beantwoord door analyse van beleidsdocumenten en interviews met meer dan 20 sleutelfiguren. Verplichte lectuur voor wie betrokken of geïnteresseerd is in de hedendaagse stadsvernieuwing.
Keywords: Stadsvernieuwing -- Gentrificatie