Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen : diagnostiek, behandeling en gedragsadvisering - Van Alphen, Bas, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2010)
Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen zijn pas sinds kort een serieus thema in de ouderenopsychologie en -psychiatrie. Dat is op zich vreemd, want de prognose van psychische stoornissen is vaak slechter als er eveneens sprake is van persoonlijkheidsproblematiek. Een inschatting van de aanwezigheid, aard en ernst ervan is dus van groot belang voor de hulpverlening. Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen is het eerste Nederlandstalige boek over diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Door gerenommeerde deskundigen op dit terrein en onder redactie van Bas van Alphen is volgens de principes van evidence-based practice literatuuronderzoek gedaan. Daarnaast worden er op basis van consensus tussen Nederlandse en Vlaamse deskundigen en klinische impressies vakinhoudelijke aanbevelingen gedaan voor optimale zorg. Na een beknopt, maar gedegen overzicht van concept, etiologie, beloop en prevalentie van persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen wordt uitgebreid ingegaan op de diagnostiek, indicatiestelling en behandeling. Daarbij is er speciale aandacht voor gedragsadvisering bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen: een relevante en veelvuldig toegepaste interventie in de ouderenpsychiatrie en de verpleeghuispsychologie. Tot slot worden aspecten van wetenschappelijk onderzoek bij ouderen belicht en aangevuld met onderwijsmogelijkheden in Nederland en Vlaanderen. Het boek is uitgebreid geïllustreerd met inzichtgevende casussen en bovendien voorzien van uitgebreide literatuuroverzichten.(flaptekst)
Met deze studie wordt voorzien in een groeiende behoefte aan relevante klinische informatie. Over persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen ontbreekt die klinische en wetenschappelijke informatie nagenoeg geheel. De stand van zaken wordt weergegeven over het concept, de etiologie (oorzaken) en het beloop van de persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Dan is een hoofdstuk gewijd aan de diagnostiek waarbij de gerichtheid op zowel testdiagnostiek als informatinformatie centraal staan. Een belangrijke bron voor de studie zijn de uitkomsten van het Delphi-onderzoek. Bij elk hoofdstuk wordt een up-to-date literatuuroverzicht gegeven. In het hoofdstuk over de indicatiestelling worden de gerontologische aspecten uitstekend belicht, ook de praktische uitwerking in een specifiek zorgprogramma komt aan de orde. De auteurs doen aanbevelingen voor de klinische praktijk. Een belangrijke studie voor een wetenschapsgebied dat snel in opkomst is.
Klinische en wetenschappelijke informatie over persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen, met een overzicht van de kennis over het concept, de etiologie (oorzaken) en het beloop van de persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Een belangrijke bron voor de studie zijn de uitkomsten van het Delphi-onderzoek. Ook wordt de indicatiestelling en de gerontologische aspecten ervan belicht, en de praktische uitwerking in een specifiek zorgprogramma.
Keywords: Ouderen; Persoonlijkheidsstoornissen