Zes denkende hoofddeksels - De Bono, Edward, 1933- (Amsterdam ; Antwerpen : Contact, 1997)
Herdruk van het in 1986 voor het eerst verschenen boek van De Bono over denken en besluitvorming. De auteur veronderstelt dat het grootste probleem op het gebied van denken verwarring is: denkers raken verstrikt in een veelheid van emoties, informatie, logica, hoop en creativiteit. Hij ontvouwt in het boek zijn concept van de zes denkhoeden (wit, rood, zwart, oranje, groene en blauw). Het houdt in dat een denker op een bepaald moment op een manier denkt, logica van emotie kan onderscheiden en het verschil weet tussen creatief denken en informatie uitwisselen. Elk van de hoeden staat voor een bepaald type denken. Door de hoeden bewust in te zetten kan een groep mensen sneller en effectiever tot oplossingen en besluiten komen. Na een aantal inleidende hoofdstukken legt de auteur per hoed uit voor welk type denken deze hoed staat en hoe de hoed toegepast kan worden. De Bono is psycholoog en arts en wordt door velen beschouwd als een autoriteit op het gebied van creatief denken en het aanleren van denktechnieken. Hij was docent, onder meer aan de universiteiten van Oxford en Harvard. In de herziene 23ste editie (2011) verwerkte hij zijn ervaringen sedert de introductie van deze denkmethode. Daarvan is dit een onveranderde herdruk. © NBD Biblion
Vertaling van : Six thinking hats. - Key Poorter Books, 1985
Keywords: Conceptueel denken