Innovatief evalueren in het hoger onderwijs : leerwegonafhankelijk summatief toetsen - Wijnants, Lies, ....-; Hermans, Irène, ....-; Vandeput, Luc, ....- (Leuven : LannooCampus, 2011)
Competentie-ontwikkelend onderwijs, aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, flexibilisering, levenslang leren, een toenemende juridisering ... Dit zijn slechts enkele ontwikkelingen die het hoger onderwijs in een snel tempo drastisch veranderen. Toetsbeleid en toetspraktijken dienen aan te sluiten bij dit nieuwe hoger onderwijs. Innovatief evalueren in het hoger onderwijs gaat de mogelijkheden na van leerwegonafhankelijk summatief toetsen. Is leerwegonafhankelijk summatief toetsen een piste voor de toekomst? Wat zijn dimensies en kenmerken van leerwegonafhankelijke summatief toetsen? Hoe kan leerwegonafhankelijk summatief toetsen concreet worden vormgegeven? Wat zijn voor- en nadelen van leerwegonafhankelijk summatief toetsen? Wat zijn noodzakelijke onderwijskundige, juridische en beleidsmatige randvoorwaarden? Het boek is een aanrader voor iedereen die op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen op het gebied van toetsing en assessment in het hoger onderwijs: docenten en lectoren, beleidsmakers, opleidingsverantwoordelijken, onderwijsondersteuners en onderzoekers.
Examineren wordt in ons onderwijs traditioneel als een van de kerntaken van de docent gezien. Een docent onderwijst en toetst zelf of de student de leerdoelen bereikt heeft. Door de invoering van competentiegericht onderwijs komt de evaluatiepraktijk ter discussie te staan. Er wordt geëxperimenteerd met competentiegerichte toetsvormen zoals simulaties, instaptoetsen, portfolio-assessment, stage en praktijkopdrachten. Kenmerkend daarbij is dat de beoordeling gebeurt door anderen dan diegenen die onderwijzen. De hogescholen die deel uitmaken van de Associatie KU Leuven hebben een project opgezet over leerwegonafhankelijk summatief toetsen (LoST) in professionele bacheloropleidingen, met dit boek als resultaat. Na een hoofdstuk over het toetsbeleid van hogescholen volgen een paar casussen. In hoofdstuk drie zijn argumenten pro en contra verzameld op basis van gesprekken met studenten, docenten en leerwegonafhankelijke examinatoren. Dit boek verdient ruime aandacht omdat het de discussie over toetsen en evalueren in het hoger onderwijs op een genuanceerde en concrete wijze illustreert.
Met bibliografie
Keywords: Assessment -- Hoger onderwijs; Evaluatie -- Hoger onderwijs; Evaluatietechnieken -- Hoger onderwijs