Deugdelijk bestuur in de non-profit welzijns- en gezondheidssector - Janssens, Maarten, ....-; Put, Johan, ....- (Leuven : Acco, 2009)
Governance, of het deugdelijk bestuur van organisaties, kan sinds het einde van de jaren 1970 op heel wat belangstelling rekenen. Waar dit in eerste instantie slechts het geval was in de for-profitsector, maakte de laatste jaren ook de non-profi tsector en de publieke sector de 'governance' sprong. Dit boek rapporteert over een onderzoek dat op het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin werd gevoerd naar het deugdelijk bestuur van non-profi torganisaties in de welzijns- en gezondheidssector. Het gaat na hoe deugdelijk bestuur door de raad van bestuur kan worden gerealiseerd in de Vlaamse non-profi t welzijns- en gezondheidsorganisaties, zowel vanuit theoretisch perspectief als vanuit de visies in de sector zelf. Ook de vragen welk draagvlak er in de sector bestaat voor initiatieven nemen op vlak van deugdelijk bestuur en welke rol de overheid kan spelen, komen aan bod. In het kader van het onderzoek werden goede praktijken verzameld en werd in november 2008 een colloquium georganiseerd voor actoren uit de Vlaamse nonprofi t welzijns- en gezondheidssector. Via een aantal praktijkvoorbeelden en workshops werd daar een aantal actuele thema's inzake deugdelijk bestuur besproken. Dit boek rapporteert ook over de informatie die op deze manieren werd verzameld.
Keywords: Bestuurskunde; Non-profit organisaties