Dementie, het blikveld verruimd : introductie in Persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping - Vermeiren, Hilde, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Persoonsgerichte zorg gaat ervan uit dat mensen met dementie, ondanks hun voortschrijdende cognitieve beperkingen, als volwaardige personen deel blijven uitmaken van de samenleving. Dit boek is een eerste kennismaking met de persoonsgerichte zorgvisie van Tom Kitwood en de daaraan verbonden observatiemethode Dementia Care Mapping (DCM). Dementia Care Mapping brengt individueel gedrag en emoties van personen met dementie op een gestructureerde manier in kaart. Deze observatie gee ft een beeld van het welbevinden van mensen. DCM is tevens een aangewezen instrument om de geboden relationele zorg objectief te analyseren en te verbeteren. Theorie en praktijkvoorbeelden wisselen elkaar in dit boek af. Er worden tips aangereikt om op een respectvolle manier om te gaan met mensen waarvan nog te vaak wordt gedacht dat ze niet meer openstaan voor diepgaande interacties. Persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping bieden nieuwe perspectieven om het welbevinden van mensen met dementie doorheen het hele ziekteproces te optimaliseren. (Bron: covertekst)
Bevat literatuurlijst
Keywords: Dementie -- Hulpverlening; Dementie