Architectonica : een thuis voor mensen met dementie - Stroobants, Erik, ....- (Berchem : EPO, 2012)
Hoe moet een woonzorgcentrum er uitzien om mensen met dementie er zich thuis te laten voelen? Aan welke vereisten moet het gebouw beantwoorden om ze er hun weg te doen vinden en te laten aarden? Hoe kan je door vormgeving en inrichting van de woonomgeving ervoor zorgen dat mensen met dementie goed wonen? Met deze vragen ging Erik Stroobants naar twintig woonzorgcentra tussen Veurne en Hamont-Achel. Zijn reportages en interviews met tekst, uitleg, foto's en plannen lees je in het eerste deel van dit boek. Patrick Verhaest vond antwoorden op vragen over dementievriendelijk bouwen en inrichten in resultaten van wetenschappelijk onderzoek en stellingen van deskundigen. Beginnen doet hij met 'wat is dementie?' en eindigen met 'contacten bevorderen'. Architectuur verenigt als kunst en wetenschap op een evenwichtige manier schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Tonica is in de muziek de grondnoot. Het grondakkoord dat daarop gebouwd is, straalt rust uit. 'Architectonica' zorgt voor een thuis voor mensen met dementie.
Keywords: Dementie; Architectonica