De school van de ongelijkheid. - Hirtt, Nico, ....-; Nicaise, Ides, ....-; De Zutter, Dirk, ....- (Berchem : EPO, 2013)
Net voor de zomervakantie 2013 bereikten de Vlaamse meerderheidspartijen een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. 'Historisch', jubelden de bevoegde minister en de minister-president in koor. N-VA-voorzitter Bart De Wever, die het plan fel bekampte, riposteerde: 'Er verandert bijna niets.' Dat het Vlaamse onderwijs zwaar tekortschiet, zelfs meer ongelijkheid reproduceert, is al langer bekend. In de heruitgave van hun klassieker uit 2007, met een nieuwe inleiding over de recente onderwijshervormingen, leggen leerkracht-publicist Nico Hirtt, universiteitsprof Ides Nicaise en vakbondsverantwoordelijke Dirk De Zutter met feiten en cijfers in de hand, de vinger op de wonde. Een bevlogen relaas dat vandaag actueler dan ooit is. Over de extreme concurrentie op de scholenmarkt, de overdreven nadruk op instrumentele kennis, het buitengewoon onderwijs als sociale bezemwagen en de té vroege studieoriëntering van leerlingen. Met als afsluiter een warme oproep tot een meer veelzijdige vorming en voor een langere gemeenschappelijke stam.
Keywords: Sociale ongelijkheid -- Onderwijs -- Vlaanderen