De seculiere samenleving : over religie, atheïsme en democratie - Loobuyck, Patrick, 1974- (Antwerpen : Houtekiet, 2013)
Kerken lopen leeg, maar religie wordt druk besproken in het publiek debat. Vaak gaat de discussie over de plaats van de religie in de seculiere publieke ruimte. Hoeveel godsdienst kan een seculiere samenleving verdragen en op welke manier moeten religies zich aan die seculiere context aanpassen? Bij momenten lopen de gemoederen hoog op en vaak worden vanuit verschillende hoeken de grote principes uit de kast gehaald: de neutraliteit van de overheid en de scheiding van kerk en staat. Samen met de godsdienstvrijheid vormen ze inderdaad het wezen van de seculiere, democratische rechtsstaat. Maar wat betekenen ze precies en waar komen ze vandaan? De seculiere samenleving beschrijft de historische en filosofische achtergrond van deze principes en gaat na wat ze vandaag concreet betekenen. Het boek biedt zowel voor gelovigen als atheïsten een rijke en prikkelende achtergrond om genuanceerd over de plaats van levensbeschouwing in onze multiculturele en mentaal ontzuilde samenleving na te denken.
Keywords: Kerk en staat; Godsdienst en maatschappij; Secularisatie; Atheïsme; Decroos, Johan