Wegwijs in kennis : vaardig zijn in wetenschapscommunicatie - Verhaaren, Rik, 1946- (Leuven : Acco, 2013)
Omgaan met informatie is een onmisbare vaardigheid, zowel voor studenten als afgestudeerden. Vertrekkend vanuit de verhouding tussen wetenschap en wetenschappelijke literatuur, wil deze totaal herwerkte en up-to-date uitgave van Wegwijs in kennis de lezer opnieuw wegwijs en vaardig maken in wetenschapscommunicatie. Het eerste doel van dit boek is het bijbrengen van informatiegeletterdheid, een basisvaardigheid die verre van evident is door de veelheid en complexiteit van (digitale) bronnen, programma's en technologieën. Het aanleren ervan is echter cruciaal omdat meer informatie enkel kan leiden tot meer kennis mits efficiënt informatiegebruik. Het aanscherpen van een kritische zin is het tweede objectief van dit boek. Kennis van de spelers en spelregels van wetenschapscommunicatie en de vele mechanismen die leiden tot bias (vooringenomenheid), zullen de lezer toelaten bias te bestrijden en zo een bijdrage te leveren aan ethisch verantwoorde wetenschap. Het boek is geslaagd in zijn finale opzet wanneer de lezer beschikt over de autonome informatiedeskundigheid en het kritisch kennisbeheer die nodig zijn om ook zelf aan wetenschapscommunicatie te doen.
Keywords: Digitale informatie -- Ontsluiting; Documentaire informatie; Informatieontsluiting